A sokoldalú kurkuma

Az egészségmegőrzés és a betegségek kezelése kapcsán egyre többször merül fel a természetes hatóanyagok, növények és fűszerek alkalmazása. Egyre többen igyekeznek a kemikáliák helyett vagy épp mellett természetes módszereket is bevetni a megelőzés vagy a gyógyulás érdekében. A kurkuma egy igazán hasznos fűszer, mely ezen a téren is sikeresen használható.

Kurkuma számtalan jótékony hatással rendelkezik, mely elsősorban a kurkumin nevű hatóanyagnak köszönhető. Ez egy nagyon erős antioxidáns, mely segít semlegesíteni a káros szabad gyököket, melyek a krónikus betegségek kialakulásában is szerepet játszanak. Ezenkívül gyulladáscsökkent hatással is rendelkezik, melynek köszönhetően a szervezet sokkal ellenállóbbá válik. Számos krónikus betegség egyik fő kiváltó tényezője a gyulladás a testben. Emellett az immunrendszert is támogatja a kurkumin. Mindezek fényében nem csoda, hogy a keleti gyógyászat fontos részét képezi a kurkuma. Jótékony hatásai miatt érdemes minél többet fogyasztani. Ezt többféle formában megtehetjük, például étrendkiegészítőként vagy fűszerként.

A kurkuma jellegzetes, kissé kesernyés ízt ad az ételeknek. Van, aki előszeretettel fogyasztja, míg más nem szívesen fogyasztja. Egy keveset érdemes belecsempészni az ételekbe, hiszen a legegyszerűbb fogásokat is feldobja. Mártásokban, levesekben és zöldségek esetében nagyon jó választás. Az indiaiak előszeretettel fogyasztják az aranytejet, vagyis a kurkumás tejet, melybe számos egyéb fűszer is kerül. Amellett, hogy igazán finom ital, egyben nagyon jó hatással van a szervezetre is, hiszen erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladásokat. Ha szeretnénk részesülni a jótékony hatásokban, azonban nem szeretnénk az ételekbe tenni, akkor célszerű étrendkiegészítő formájában fogyasztani.