Ezért kulcsfontosságú a védőprofil előírás szerinti használata

Noha talán nem túlságosan meglepő adat, de akárcsak a világ nagy részén, úgy hazánkban is az építőipar számít az egyik legnagyobb kockázattal rendelkező ágazatnak. Arányait tekintve ugyanis kiemelkedően magas itt az olyan munkahelyi balesetek száma, amelyek súlyos, maradandó károsodással járnak. Szerencsére különféle eszközök segítségével a kockázat jelentősen csökkenthető.

Kiváló megoldást jelent például a védőprofil is. Az építési területeken az egyik legnagyobb problémát rendre a kiálló betonacélvégek okozzák. Ezek egyfelől hegyesek, másrészt rendkívül masszívak, ez a két tulajdonság összességében pedig azt eredményezi, hogy egy rázuhanás – még ha az nem is történik magasról – komoly, akár tragikus következményekkel is járhat. Ezt csak mechanikai védelemmel lehet hatékony megelőzni. A kupakok mellett a védőprofil az az eszköz, amivel kimagasló eredmények érhetők el ezen a téren. Ezek a kemény műanyagból készült munkavédelmi eszközök egyetlen mozdulattal felhelyezhetők, így applikálásuk nem igényel sem szerszámozottságot, sem pedig szakértelmet.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden pontosan a törvényi előírásoknak megfelelően történjen, hiszen csak így érhető el a teljes siker. A védőprofil beszerzése és kihelyezése egyaránt a műszaki vezetés feladata, az ezzel kapcsolatos részleteket megtaláljuk a hatályban lévő, 2/199 (I.16.) számú rendeletben. Ezzel együtt munkavállalóként is elengedhetetlen, hogy minden esetben kiemelt figyelmet fordítsunk a védelmi felszerelések meglétére. Nincs ez másképp a védőprofil vonatkozásában sem. Tartsuk szem előtt, miszerint ez a saját érdekünk, hiszen a területen dolgozva a mi testi épségünk védelme a tét. Ezért ha egy betonacélvég esetében a védőprofil hiányát tapasztaljuk, azonnal jelezzük ezt és hívjuk fel a veszélyre a kollégák, illetve az ott tartózkodók figyelmét is.