Különleges ízek a faszenes grill rácsain sülve

A kinti sütögetés egyik legnépszerűbb formája a faszenes grillen való étel készítés. A grillezés szerelmesei szerint ez jelenti a sütögetés egyik alappillérét. A parázsló faszén fellett sülő étel átveszi a füstösséget, ezzel különleges ízt és illatot kölcsönözve az ételnek.

Faszenes grill az egyik legnépszerűbb készülék, ha kinti sütögetésről van szó. A rácson készülő ételek a sütés folyamán átveszik a faszén által előidézett füst ízét és aromáját. Más grillező típusokkal ezt a különleges ízhatást nagyon nehéz, sőt lehetetlen elérni. Éppen ezért a faszenes grillen való sütögetés igazán autentikus hangulatot kölcsönöz. Az viszont tény, hogy a faszenes grillen sokkal nehezebb elkészíteni az ételeket, hiszen az égést egyenletesen kell tartani és szinte folyamatosan felügyelni kell a folyamatot. Emiatt az igazán tapasztalt grillezők és lelkes amatőrök számára lehet jó választás. Természetesen a faszén helyes kiválasztásán is sok múlik. Attól függően érdemes dönteni, hogy mi a célunk. A brikett hosszú, egyenletes égést biztosít, a gyorsan égő faszén, ahogy a neve is mutatja a rövid grillezésekhez passzol, míg a természetes faszén az intenzívebb ízeket garantálja.

Az előkészületekre több időt kell szánnunk, mint más grillező típusok esetén, így ezt érdemes szem előtt tartani, ha időszűkében vagyunk. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az eredmény megéri a fáradalmakat. Nem csak a grillezőt, hanem az ételeket is elő kell készítenünk, ha igazán emlékezetes, ízletes végeredményt szeretnénk az asztalon látni a sütés végén. Talán az egyetlen igazán nagy előny, hogy miután végeztünk, nem tudunk önfeledten, lepihenni, hiszen a készülék takarítása és a hamu eltávolítása még ránk vár. Ennek ellenére megéri a fáradtságot, hiszen feledhetetlen gasztronómiai élményekben lehet részünk.