Szükség esetén nem árt tudni, mit nem szabad enni, ha magas a koleszterin?

A magas koleszterinszint idővel komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért nagyon fontos komolyan venni, ha az értékek nem megfelelőek. Előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre van szükség, azonban első körben minden esetben az életmódváltást célszerű megpróbálni, mivel könnyen lehet, hogy ezzel is csökkennek az értékek.

Mit nem szabad enni ha magas a koleszterin? Ha azzal szembesülünk, hogy az értékeink nem megfelelően, akkor mindenképp érdemes változtatni az étkezési szokásainkon. A megfelelő diéta alkalmazásával nem csak helyreállíthatjuk, hanem optimális szinten is tudjuk tartani a koleszterinszintünket. Nem kell megijedni, hiszen semmiféle radikális dologról nincs szó. A koleszterinszegény étrend is lehet változatos, finom és egészséges. Ha eddig a zsíros húsok szerelmesei voltunk, akkor ezen mindenképp érdemes változtatni. A gyorsételek mértékét ajánlott csökkenteni, ahogy a cukros ételek és italok fogyasztását is. Az olyan káros szenvedélyekkel is ajánlott leszámolni, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

A tojásról megoszlanak a vélemények magas koleszterinszint mellett, de az összességében elmondható, hogy a túlzásba vitt fogyasztás káros lehet, így csak módjával kerüljön a tányérra. A halakat viszont bátran együk, mivel magas a fehérje tartalmuk és ami talán még fontosabb, hogy bővelkednek az értékes omega-3 zsírsavakban. A bő zsiradékban való sütést felejtsük el és igyekezzünk inkább más egészségesebb módon elkészíteni az ételeket. Ezenkívül fogyasszunk minél több zöldséget, illetve rostban gazdag gabonákat. Az olívabogyó és a különféle növényi olajok is nagyon jót tesznek a szervezetnek. Emellett nem szabad elfeledkezni a kellő folyadék bevitelről sem, lehetőség szerint sima víz vagy gyógyteák formájában.