Talajmunka praktikus kerti eszközökkel

A jó idő beköszönte egyértelműen jelzi, hogy eljött a kertimunkák ideje, azon belül is megkezdődhet a talajművelés. Ha eddig ez számunkra kimaradt, azonban elhatároztuk, hogy idén a saját termésünk kerül az asztalra és a hűtőbe, akkor ideje beszerezni néhány kerti eszközt, melyek ezt elősegítik.

Kerti eszközök segítségével egyszerűen végezhetők el a nehezebb feladatok is. Ugyanakkor a kezdők számára némi fejtörést okozhat, hogy milyen szerszámokat érdemes pontosan beszerezni. Ha talajmozgatás a célunk, akkor az ásó beszerzése elengedhetetlen. Az ásás segítségével elérhetjük, hogy a talaj felső rétege levegőhöz jusson és a csapadék is könnyen utat találjon a mélyebb rétegekbe. Ha szeretnénk megtrágyázni a talajt, esetleg ültetni, akkor mindenképp szükségünk lesz egy ásóra. Mielőtt egy konkrét darab mellett döntenénk, alaposan gondoljuk át, hogy megfelel-e az igényeinknek. A minőség terén semmiképp ne kössünk kompromisszumot! A legkényelmesebben a T alakú markolattal ellátott típusokkal tudunk együtt dolgozni. Ha tömörödött, kötött talajt szeretnénk átmozgatni, akkor a hagyományos ásó mellett nem árt, ha rendelkezünk egy ásóvillával is.

Ha talajlazítás a célunk, akkor nagy szükségünk lesz egy kapára is. Ennek nagyon sokféle fajtája létezik, attól függően, hogy milyen feladat elvégzése a cél. A legjobb, ha sekély, egyenletes húzásokat végzünk, mivel így elkerülhető a talaj kiszáradása. Ha a gyomokat szeretnénk eltávolítani, abban az esetben is a kapa lesz a megfelelő társunk a feladatban. Emellett nem árt, ha kéznél van egy gereblye is a talaj elegyengetéséhez és a vetőágyak előkészítésénél is nagy szerepe van. Ezenkívül száraz időben jól jön egy öntözőkanna vagy slag, illetve a lapát is a hasznos kerti eszközök közé sorolható.