A cica alom választás szempontjai

Minden cicatartó tisztában van vele, hogy mennyire fontos kiskedvencünknek minőségi táplálékot és megfelelő almot vásárolni. Manapság rengeteg különféle termék közül válogathatunk, mely bizonyos szempontból még inkább megnehezíti a döntést.

Cica alom a macska számára a benti illemhely. A kutyákat elvisszük sétálni és közben el tudják végezni a kisebb-nagyobb dolgukat, ugyanakkor a cicák esetében ez némileg bonyolultabb, a benti állatoknak a lakáson belül kell megoldani ezt a problémát. Ezenkívül amolyan cicás szokás, hogy szeretik úgy mondd eltakarítani a végterméket, vagyis beásni vagy betakarni ezt. Ehhez szükséges a megfelelő alom, illetve alomtálca. Ma már többféle típus áll rendelkezésre, ugyanakkor két fő fajta, amelyet megkülönböztetünk. Az egyik a csomósodó, míg a másik a nedvszívó alternatíva. Habár mi választjuk ki az almot, azonban végső soron mégis kiskedvencünk fogja eldönteni, hogy tetszik-e neki vagy sem. Ha szeretnénk szűkíteni a kört, akkor további szempontokat is érdemes figyelembe venni. Ez akkor is igaz, ha a macska nem fogadja el az almot és egy másik fajta után kell nézni.

Ha csomósodó alom mellett döntünk, akkor lényeges tényező lehet, hogy mennyire csomósodik. Ha az alom porosodik, az komoly problémát jelenthet, különösen, ha a családban valaki allergiás a porra. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mennyire képes elnyelni a kellemetlen szagokat, illetve mennyire tartós, hiszen nem mindegy, hogy milyen gyakran van szükség cserére és milyen hosszan tart ki egy-egy zacskó. Ha pedig az állat végzett a dolgával, akkor hamar ráfogunk jönni, hogy olyan típust kell választanunk, amelyet kiskedvencünk nem hord szét a tappancsain. Elvégre senki sem szeretné takarítással tölteni az értékes idejét, ahányszor csak végzett a macska és körbejárja a lakást.