Ezért szerencsés, ha gravíroztatva van a flaska

A gravíroztatás óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, hiszen lakossági felhasználásra az ezredforduló környékéig szinte kizárólag a gyémántfejes karcolás állt rendelkezésre. Ez azonban nem minden felületen mutat jól, ráadásul meglehetősen sérülékennyé is teszi az anyagot.

Pontosan ez a helyzet egy flaska esetében is. A laposüveg tipikusan tradicionális ajándéknak számít, általában a felnőtté válás egyik szimbóluma. Ilyenkor pedig gyakorta nem csak úgy simán kerül átadásra a kiegészítő, hanem valamilyen felirattal együtt, legyen az egy idézet, vagy csak a 18-as szám. Karcolatként is jól mutat a szövegezés – főképp ezüst, szálcsiszolt alapon -, ugyanakkor pár év elteltével megkophat, sőt, ki is töredezhet a fém, ennek javítása pedig szinte lehetetlen feladat. Szerencsére ma már széles körben elérhetők a lézeres gépek, amikkel bármilyen flaska gravíroztatható. Ezek a masinák csak a felületet égetik meg, illetve a festékréteget távolítják el a kívánt pontokon, ami jóval tartósabb és elegánsabb megoldásnak tekinthető.

Ezzel pedig feltétlenül érdemes élnünk, még akkor is, ha a flaska saját használatra lesz vásárolva. Egyfelől érdemes észben tartanunk, hogy nem csak szövegezést kérhetünk, hanem gyakorlatilag bármilyen összetett mintát, sőt, akár fotót is. Egy teljesen egyedi flaska pedig több szempontból is jóval szerencsésebb, mint egy teljesen átlagos. Egyrészt sokkal szívesebben használjuk majd, hiszen pontosan úgy néz ki, ahogy azt megálmodtuk. Ám ennél is lényegesebb szempont, miszerint ha véletlenül elhagynánk valahol a laposüveget, úgy jóval nagyobb az esélye annak, hogy visszakerül hozzánk, ha rendelkezik valamilyen különleges ismertetőjeggyel. Ezért aztán a flaska gravíroztatása minden tekintetben egy hasznos dolog, érdemes tehát élni ezzel a lehetőséggel, már a vásárláskor.