Pontosan hány darabot tartalmaz egy fékbetét szett?

Az autóvezetésben az egyik legfontosabb szempont, hogy a gépjármű pontosan ott és akkor álljon meg, amikor mi azt szeretnénk. Ehhez nagyon fontos a fékrendszer karbantartása. Ha ezt félvállról vesszük, akkor könnyen balesetveszélyes helyzetekbe kerülhetünk. A fékrendszer leginkább elhasználódott része a fékbetét, ezért ennek bizonyos időközönkénti ellenőrzése rendkívül fontos.

A fékbetét szett darabjairól erre a linkre kattintva tudhat meg bővebb információkat! A fékbetét legfőbb feladata, hogy súrlódás által lefékezze a kerékkel együtt forgó tárcsát, ezáltal lassítva vagy akár teljesen meg is állítva az autót. Feladatából adódóan a kiemelt biztonságtechnikai eszközök közé tartozik, ezért folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen. A nem megfelelő minőségű, esetleg kopott fékbetét kizárja, hogy az autót forgalomba lehessen hozni, vagyis a műszaki engedélyeztetési vizsgán is könnyen meg lehet bukni, ha nem fordítunk elég figyelmet a fékbetétre. Az állandó, illetve fokozott megterhelés következtében az alkatrész szép lassan elhasználódik. Ennek ideje az alkatrész minőségén, a vezetési stíluson, illetve a futott kilométereken múlik.

Ha elérkezik a csere ideje, akkor mindenképp be kell szereznünk egy új alkatrészt. Ehhez viszont két dolgot okvetlenül figyelembe kell vennünk. Egyrészt elengedhetetlen, hogy olyan terméket vásároljunk, mely autónk márkájának és típusának tökéletesen megfelel. Másrészt a cserét szettben kell elvégeznünk. Egy szettben összesen négy darab fékbetét található. A cserét jobb, ha szakemberre bízzuk, hiszen a nem megfelelően kivitelezett munka életveszélyes lehet. A precíz beépítés mellett az is fontos, hogy az alkatrészek ne szennyeződjenek, különben a fékezés hatásfoka nagy mértékben romolhat.