A szennyvíz tartály használata egyszerűen

Azokon a helyeken, ahol a csatornarendszer ki van építve, el sem tudjuk képzelni, hogy milyen lehet azokon a településeken, ahol ez nem biztosított. Pedig ezeken a helyeken is gondoskodni kell a szennyvízelvezetésről, melynek kapcsán jó szolgálatot tehet a szennyvíz tartály.

Szennyvíz tartály neve árulkodó, hiszen arra utal, hogy a szennyvíz tárolására alkalmas, méghozzá úgy, hogy közben távol tartja az élővilágtól és a talajtól, így nem károsítja azt. Ugyanakkor nem csak szennyvíz tárolásra, hanem esővíz gyűjtésre is használható. Bármilyen célra használjuk, nem árt tisztában lenni az erre vonatkozó tudnivalókkal és szabályokkal. Azokon a helyeken, ahol a csatornahálózat nincs kiépítve, engedélyezett az ülepítős tartály telepítése, annak érdekében, hogy a háztartásból származó szennyvizet össze lehessen gyűjteni. Azt viszont tudni kell, hogy a szennyvíztároló telepítését a helyi önkormányzati rendeletek és előírások is szabályozzák, ezért ennek kapcsán nem árt tájékozódni és további információkat gyűjteni. Fentebb megemlítettük, hogy a tartály esővíz gyűjtésére is alkalmas, azonban ivóvíz tárolásra nem megfelelő, így, ha ez a célunk, akkor kifejezetten erre a célra kifejlesztett tartályt kell vásárolnunk.

A telepítést követően azonnal meg lehet kezdeni az üzemeltetést. A tartály használata nagy mértékben megkönnyíti a mindennapokat, azonban a telítettségi szintet időről-időre ellenőrizni kell. Ha a tartály tartalma eléri a teljes telítettséget, abban az esetben ürítésre van szükség. Az ellenőrzés történhet egy mérő pálca segítségével, de akár szemmel is ellenőrizhetünk, bár előbbi mindenképp megbízhatóbb módszer. Ha a tartály megtelt, akkor szállító autót kell hívni, hogy a tartályból kiszivattyúzza a felhalmozott szennyvizet.