Ezért megfontolandó a többfunkciós szerves trágyaszórók alkalmazása

Laikusként talán bele sem gondolunk, ám a nagyobb volumenű földművelés bizony rengeteg olyan gép meglétét igényli, amik jelentős bekerülési költséggel rendelkeznek. Ezek közt szép számmal akadnak olyan modellek, melyeket évente csak pár alkalommal kell használni, ám hiányuk nagyon komoly hátulütőként jelenik meg.

Ilyenek például a szerves trágyaszórók is. Napjainkban ugyan ipari méretekben – sőt, még háztáji növénytermesztés vonatkozásában is – a műtrágya az elterjedtebb, persze ennek jól behatárolható okai vannak. Egyfelől egyre kevesebb az állattartó telep, másrészt a mesterségesen előállított alternatíva kezelhetősége sokkal optimálisabb. A szerves trágyaszórók segítségével terített, állati eredetű anyag ugyanis nagyon gyors minőségromláson megy keresztül, mindemellett pedig precízen kell meghatározni a kihordás időpontját is. Ugyanakkor – főképp kapásnövények esetében – ezzel sokkal jobb eredmények érhetők el, arról nem is szólva, hogy jóval környezetbarátabb alternatívát jelent.

Ám a számtalan pozitívum mellett mindenképpen számolnunk kell a magas bekerülés okozta hátulütővel is. A nagyobb kapacitású szerves trágyaszórók beszerzése komoly kiadással jár, ugyanakkor a jó hír, hogy a megfelelő típus megválasztásával és a különféle kiegészítők megvásárlásával egy olyan sokoldalú eszköz kerül a birtokunkba, amit gyakorlatilag egész évben használhatunk. A szerves trágyaszórók típustól függően különböző egyéb feladatokra is bevethetők. A láncos-kaparóléces modellek vonatkozásában mindössze a hátfalat kell cserélni – és természetesen a magasítás sem maradhat el -, így pedig siló szállítására is alkalmassá válik a konstrukció. A letolós kivitelű szerves trágyaszórók még ennél is sokoldalúbbak, hiszen kis túlzással szinte bármilyen termény, vetőmag, vagy egyéb áru mozgatására is használhatók.