Betonelemek élletöréseinél elengedhetetlen a szegélyléc használata

A kifogástalan módon formázott betonelemek nem csupán jóval időtállóbbak, de a megfelelő élletöréseknek köszönhetően a véletlen balesetek kockázatát is jelentősen csökkentik. Ezt a folyamatot ráadásul akár mi magunk is sikerrel elvégezhetjük, mindössze némi kézügyességre és néhány alapvető eszközre lesz szükségünk.

Ezek közül a legnagyobb jelentőséggel a szegélyléc bír. Ennek segítségével ugyanis nem csupán az élképzés oldható meg sokkal gyorsabban és pontosabban, de a vízszint és a beton magasságának behatárolását is megkönnyítik. Annak érdekében, hogy a folyamat teljesen zökkenőmentes lehessen, nagy körültekintéssel kell eljárni a szegélyléc megválasztásánál. Tudniillik a kínálat ma már igen jelentős, ez pedig nem csak az árban nyilvánul meg, hanem a kialakításban és az anyaghasználatban is. A döntés olykor komoly dilemmát is jelenthet, ezért – még ha magát a kivitelezést saját kezűleg is csináljuk – ha kétségeink támadnának, akkor mindenképpen kérjük ki hozzáértő szakember tanácsait.

Rendkívül fontos szempont ugyanis például a felhasználási terület. Nagyobb kiterjedésű betonelemek vonatkozásában olyan szegélyléc szükséges, ami kellőképp ellenálló. Kisebb projektek kapcsán, mint amilyen például egy járda kialakítása, vagy épp egy kisebb tároló betonalapjának kivitelezése, tökéletesen megfelelő lehet a PVC-ből készült változat. Ennek bekerülési költsége aránylag alacsony, emellett könnyedén méretre vágható és az előre kialakított szöglyukaknak köszönhetően az ilyen típusú szegélyléc pillanatok alatt applikálható. Ha ennél jóval strapabíróbb megoldást keresünk, akkor bátran letehetjük a voksunkat az acél módozat mellett. Különösképp optimális egy ilyen szegélyléc mellett határozni akkor, ha a későbbiekben újra felhasználnánk a kiegészítőt.