Ezekkel a feltételekkel kezdhető meg a FAM képzés

Az elektronika szektorban dolgozva is érdemes figyelni azokat a lehetőségeket, amelyekkel folyamatosan fejleszthetjük magunkat, hiszen egy különleges területen jártas szakemberre az átlagosnál is nagyobb kereslet mutatkozik. Ebből a szempontból is örömteli hír, miszerint a szakmai tanfolyamok minden tárgykörben elérhetők és könnyen hozzáférhetők.

Okkal vált rendkívül népszerűvé az elmúlt években például a FAM képzés is. Az egyre nagyobb mérteket öltő városiasodás, valamint a termelés maximalizálása miatt ugyanis kardinális jelentőséggel bír, hogy a villamossági mérőhelyek meghibásodásait a lehető legrövidebb kieséssel hozzák helyre. Ennek a leghatékonyabb módját a feszültség alatt történő szerelés jelenti, ám ahhoz, hogy mindez biztonsággal történjen, nagyon sok szempontot figyelembe kell venni. Ezek mindegyikére kitérnek a FAM képzés során. Tekintettel arra, hogy ezek a szakmai kurzusok meglehetősen rövidek – nagyjából 100-150 tanórát tartalmaznak -, szigorú szabályozások vonatkoznak arra, milyen feltételekkel lehetséges a beiratkozás.

Ezek közül a legfontosabb, miszerint a FAM képzés kizárólag a megfelelő előképzettség birtokában kezdhető meg. Ennek természetesen logikus okai vannak, hiszen a specifikus kurzusok esetében csak az adott területtel kapcsolatos tudnivalók átadására kerül sor, ám egy villamosági szakembernek több évnyi tanulásra van ahhoz szüksége, hogy biztonsággal legyen képes az önálló munkavégzésre. Ezért aztán a FAM képzés előfeltétel a villanyszerelői, technikusi, vagy egyéb – a leírásban szereplő – végzettség megléte. Ugyancsak hasonló okoknál fogva előírás a kellő gyakorlati idő megléte is, ám ezek a legtöbb esetben egyáltalán nem jelentenek fennakadást. Sokkal érdekesebb kérdés, hogy rendelkezünk-e kellő affinitással a feszültség alatti szereléshez, így ennek eldöntésére is nagy figyelmet kell fordítanunk.