Hasznos tudnivalók a derékfájás kezelése kapcsán

A derékfájdalom a leggyakoribb mozgásszervi panaszok egyike, mely számos ember életét nehezíti meg nap, mint nap. Olykor mindössze arról van szó, hogy mozgásszegény életmódot folytatunk vagy helytelen az ülőpozíciónk. De, az sem kizárt, hogy valamilyen komolyabb mozgásszervi panasz okozza a fájdalmat.

Derékfájás kezelése kapcsán minél több információval rendelkezünk, annál jobb. A szakirodalom jellemzően három részre osztja a fájdalmat, annak megfelelően, hogy milyen régóta áll fenn. Az akut derékfájdalom az, amikor egy hónapja érezzük a panaszokat. Két-három hónapja fennálló fájdalmat szubakutnak, míg több, mint három hónapos fájdalmat kiújuló- vagy krónikusnak nevezzük. A panaszok számtalan okból kifolyólag kialakulhatnak, mint például idegbecsípődés, helytelen testtartás, fokozott ágyéki görbület, hirtelen rossz mozdulat, pszichés túlterheltség, porckorongsérv vagy túlterhelt, gyenge izomzatú gerinc. Nagyon fontos kideríteni, hogy pontosan mi okozhatja a panaszokat. Ebben egy ortopédiai vizsgálat nagyon sokat segíthet. Érdekesség, hogy a felnőttkorban fellépő derékfájás, illetve a mozgásszervi problémák jelentős része megelőzhető lenne felnőtt korban.

Derékfájdalom nem jelenti azt automatikusan, hogy egész nap pihenni kell, feltéve, ha az orvos nem javasolja ezt kifejezetten. Az enyhe átmozgatás és gyógytorna rendkívül hasznos lehet. Különösen abban az esetben, ha ülőmunkát folytatunk, akkor célszerű, ha időnként felállunk, nyújtózunk és óvatos csípőkörzéseket végzünk. Természetesen az is fontos, hogy a fájdalom ne akadályozzon meg minket a mindennapok folyamán a szabad mozgásban. Ha nem szeretnénk gyógyszert szedni, akkor kiváló alternatíva lehet a Dolixir, mely nem tartalmaz semmiféle káros összetevőt, csak természetes hatóanyagokat.