Milyen típusú üzleti ajándék lehet a legsikeresebb?

A különféle céges szuvenírek jelentős szerepet játszanak az üzleti kapcsolatok építésében és fenntartásában. Ennek megfelelően az erre a célra alkalmas termékek kiválasztása komoly figyelmet igényel, hiszen olykor ez adja az első benyomást a leendő ügyfelek felé.

Az első és egyben legfontosabb szempont az üzleti ajándék kiválasztásánál, hogy az kellőképp személyre szabott legyen, hiszen így sokkal nagyobb az esélye annak, miszerint hosszú távon is használatban marad majd az adott tárgy. Egy jól megválasztott üzleti ajándék, mint például egy minőségi toll, netán bőr határidőnapló, vagy épp egy exkluzív bor, mindig jó benyomást kelt és hosszú távon emlékezteti a címzettet a vállalkozásra és a lehetséges együttműködésre is. Az egyedi, kézzel készített tárgyak is remek alternatívát jelenthetnek. Ilyen lehet például egy mesterien megmunkált fa tolltartó vagy egy különlegesen meggravírozott ajándéktárgy is. Ezek a megoldások plusz hozzáadott értékkel rendelkeznek, ami hosszú távon akár sorsdöntő is lehet.

Az ilyen típusú üzleti ajándék azt az üzenetet közvetítik, miszerint a cég valóban törődik az ajándékozott személlyel. Napjainkban ennek óriási a jelentősége. Azonban fontos figyelembe venni az ajándékozási etikettet és a céges kultúrát is, mivel bizonyos kultúrákban más típusú ajándékokat részesítenek előnyben, és ezeknek az értéke is különbözőképpen ítélhető meg. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a minőség és az igényesség mindig elsődleges szempont kell legyen egy üzleti ajándék vonatkozásában. Így eljárva ugyanis a szuvenír valóban a cég professzionalizmusát és elkötelezettségét tükrözi majd. Döntésünk meghozatalakor feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint az olcsó, sablonos ajándéktárgyak, amelyek nem tükrözik a cég egyediségét, vagy nem illeszkednek az ajándékozott ízléséhez, gyakran inkább negatív benyomást keltenek.