Mire ügyeljünk az esővízgyűjtő telepítésekor?

Még a kisebb volumenű háztáji növénytermesztés is óriási vízigénnyel párosul, ezért aztán egyáltalán nem mindegy, megfelelően hasznosítjuk-e a lehullott csapadékot. Erre a célra ugyanis az ivóvíz felhasználása több szempontból is hatalmas pazarlásnak tekinthető, a kútfúrás pedig nem mindenhol járható alternatíva.

Ennek tükrében nem is lehet kérdéses az esővízgyűjtő hasznossága. Megfelelő előkészületek mellett ugyanis egy ilyen kiegészítő alkalmazásával mindig a rendelkezésünkre áll majd elegendő folyadék, így a locsolást gyakorlatilag plusz költségek nélkül megoldhatjuk. Ám nem csupán a növények vízellátását biztosíthatjuk ilyen módon. Az úgynevezett szürkevíz, amelyet az esővízgyűjtő segítségével is előállíthatunk, a szükséges kezelést követően használható mosáshoz, autótisztításhoz, vagy épp a WC tartály feltöltésére is. Jól látszik tehát, hogy az optimális rendszer kiépítésével rengeteget megspórolhatunk, a szakemberek számításai alapján akár a teljes fogyasztásunk felét is. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy az esővízgyűjtő egy aránylag gyorsan megtérülő beruházás.

Ugyanakkor nagy alaposan kell eljárnunk a tervezési folyamat során. Tudniillik nem csak az átlagos fogyasztásunkat, de a rendelkezésre álló helyet is figyelembe kell vennünk, arról nem is szólva, hogy már jó előre meg kell határoznunk, pontosan milyen célokra is használjuk majd az esővízgyűjtő segítségével felhalmozott csapadékot. Ezeknek a tényezőknek a vizsgálatával már nagyjából meg tudjuk határozni, hogy egy kisebb volumenű, felszíni megoldás az ideális a számunkra, vagy egy komolyabb, földalatti esővízgyűjtő jelenti az optimális választást. Utóbbival akár 10 köbméternyi vizet is eltárolhatunk, ráadásul akár egy komplett rendszert is kiépíthetünk a szürkevíz házon belüli felhasználásához.