A GRP rács alacsony karbantartási költséggel rendelkezik

Nyilvános létesítmények környékén, vagy komolyabb felújítások során olykor hatalmas dilemmát jelent, milyen módon szavatoljuk a járókelők biztonságát. A felbontott, netán csúszós, kavicsos felület ugyanis rendkívül balesetveszélyes lehet, ám az acélból, betonból készült megoldások kezelése roppant nehézkes, ezáltal pedig egyben költséges is.

Erre a problémára nyújt remek megoldást a GRP rács. Tudniillik ez a konstrukció olyan előnyökkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik széles körű alkalmazását. Döntő befolyással bíró tényező többek közt az is, hogy az alternatívákhoz képest sokkal könnyebb, így szállítása és telepítése is jóval gyorsabban és olcsóbban kivitelezhető. Emellett a GRP rács típusának kiválasztását mindig az aktuális projekt igényeihez lehet igazítani. Ez annak köszönhető, hogy a legfőbb alapanyaga a gyanta, amelyből több fajta is elérhető ma a piacon. Ilyen például a poliészter, a fenol, vagy épp a vinilészter. Ezek eltérő tulajdonsággokkal bírnak, van, amelyiknél a tűzállóság a hangsúlyosabb, míg egy másiknál a vegyszerekkel szembeni strapabíróság a kiemelkedő.

Emellett a GRP rács üvegszálas megerősítéssel és különféle töltőanyagok hozzáadásával kerül legyártásra, aminek az az eredménye, hogy a késztermék súlya mintegy negyede a hasonló vastagságú acél rácsnak. Utóbbi kapcsán komoly gondot jelenthet a szállítás mellett a rakodás is, a méretre vágásról nem is beszélve. Ezzel szemben a GRP rács vonatkozásában ez megoldható gyémántfejes vágóval, de akár fúróval is – itt azonban ügyelni kell rá, hogy a fej keményfémből készüljön -. További hatalmas pozitívum a GRP rács időtállósága is. Az optimálisan megválasztott modell legalább 25 évig problémamentesen használható, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek az időnek a dupláját is gond nélkül teljesítik ezek a megoldások.