A védősapka beszerzése és kihelyezése a műszaki vezetés felelőssége

A munkahelyi balesetekkel foglalkozó statisztikák bár javuló tendenciát mutatnak az építőipar kapcsán, bizonyos adatok még mindig igen elkeserítők. A legtöbb súlyos kimenetellel végződő tragédia még mindig ebben az ágazatban történik és igen beszédes az is, hogy a szerencsétlenségek fele a magasból történő lezuhanásból ered.

Ennek tükrében nem kérdéses, miszerint a védősapka, valamint a további speciális felszerelések használata minden esetben elengedhetetlen. Sajnos már a legkisebb hiba, illetve figyelmetlenség is nagyon komoly következményekkel járhat, ezért aztán az előírások pontos betartása döntő befolyással bír. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a védősapka beszerzése a minden esetben a kivitelező, illetve a műszaki-, valamint művezetés felelőssége. Ez azt jelenti, miszerint munkáltatóként ránk hárul a munkavédelmi felszerelések megvásárlása, sőt, ezek kihelyezésére és meglétük, állapotuk rendszeresen ellenőrzésére is nekünk kell odafigyelni. Ezzel együtt természetesen elvárható, hogy a munkavállalók azonnal jelentsék, ha valahol hiányosságokat tapasztalnának.

Az optimális eredmény érdekében az a legkézenfekvőbb, ha a napi kontrollt egy erre a feladatra specifikusan kijelölt személy végzi el. Ne felejtsük el, hogy a megfelelő hatásfokú védelem csak úgy érhető el, ha kifogástalan minőségű védősapka alkalmazása történik. Emiatt a beszerzéskor nagyon körültekintően kell eljárni. Tudniillik a munkavédelmi felszerelések kínálata manapság már igen széles, ez pedig magával hozza azt is, miszerint számtalan alacsony minőségű kiegészítő is elérhető a piacon. Egy védősapka vonatkozásában kiemelt jelentősége van mind az acélbetét meglétének, mind pedig a mellékelt tanúsítványoknak. Hosszú távon költséghatékonysági szempontból sincs értelme a kompromisszumos megoldásoknak, ezért mindig a legkiválóbb kvalitású védősapka mellett tegyük le a voksunkat.