A szálastakarmányok állagmegóvásában nagy szerepe van a bálacsomagoló használatának

Nagyüzemi állattartás esetében a gazdaságos etetés a legtöbbször csak abban az esetben kivitelezhető, ha a takarmány előállítása is saját kezűleg történik. Ehhez azonban elengedhetetlen beszerezni azokat a kiegészítőket és gépeket, amelyekkel garantálható a megfelelő minőség.

Ezek közül az egyik legfőbb tételnek a bálacsomagoló tekinthető. Ez a gép csak a nyolcvanas évek tájékán kezdett igazán elterjedni a kontinensen, hazánkban pedig még később, az ezredforduló tájékán vált mindennapivá alkalmazása. Ennek alapjában véve igen egyszerű oka volt, mégpedig az éghajlat fokozatos változása. A bálacsomagoló segítségével ugyanis könnyedén megelőzhető a szálastakarmány nedvességtartalma, ami az őszi-téli időjárásban egyébként egy óriási kihívást jelentő feladatnak számít. Mivel Európa északi részén, de főképp Írországban és a skandináv területeken egy évről évre egyre nagyobb dilemmát okozott, ezért olyan megoldásra volt szükség, ami minden esetben hatékonyan működik. Ez volt a bálacsomagoló, ami gyors munkavégzést tett lehetővé.

Napjainkban pedig már hatalmas választéka érhető el ezeknek a gépeknek, hiszen száznál is több típus található a kínálatban. Ez egyfelől örömteli hír, másrészt azonban komoly fejtörést okozhat az optimális modell kiválasztása, hiszen jelentős különbségeket tapasztalhatunk, nem csak a felépítés, hanem az ár tekintetében is. Amennyiben nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, a bálacsomagoló megvásárlását megelőzően mindenképpen konzultáljunk egy tapasztalt szakemberrel. A szakértő ilyenkor megvizsgálja a szükséges kapacitásigényt, valamint elemzi a már rendelkezésre álló géppark tulajdonságait is és ennek megfelelően ad tanácsot a bálacsomagoló típusát illetően. Így eljárva biztosan a legoptimálisabb megoldás mellett tehetjük le a voksunkat.