Ezért kulcsfontosságú a kiváló minőségű zsaluanyag használata

Noha a betonozás közel sem olyan egyszerű munkafolyamat, mint amilyennek esetleg elsőre tűnik, a kisebb volumenű, ház körüli munkák akár saját kezűleg is elvégezhetők. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő előkészület és a szükséges eszközök beszerzése.

Ugyancsak kiemelt hangsúlyt kell fordítani a zsaluanyag megválasztására is. Ez ugyanis egy kulcsfontosságú lépés, lévén akár alapról, akár falazatról is legyen szó, az ezzel alkotott vázszerkezet adja majd a forma alapját. Természetesen határozhatunk úgy, hogy a régi módszer szerint, fa zsaluanyag mellett tesszük le a voksunkat, ám mielőtt így tennénk, feltétlenül mérlegeljük ennek előnyeit és hátrányait. Ugyanis bár nem véletlenül terjedt el ez a megoldás olyan széles körben, bizony rendelkezik bizonyos hátulütőkkel. Egy zsaluanyag kapcsán alapvető elvárás a tartósság és persze az sem mellékes, hogy könnyedén tudjunk vele dolgozni. A fára mindkét állítás igaz, ám azt is számításba kell vennünk, miszerint nagy terhelés hatására fennáll a kockázata annak, hogy elgörbül.

Ezért aztán döntő befolyással bíró kérdés, mekkora volumenű munkáról is van szó pontosan. Kisebb garázsok, járdák, vagy épp kerítés alapzatok kialakításánál bátran maradhatunk a fából készült zsaluanyag használata mellett. Ugyanakkor nagyobb igénybevétel kapcsán már mindenképpen megfontolandó egy jóval strapabíróbb megoldást választani. Ilyen például az alumínium is. Ráadásul az ebből készült zsaluzat rendkívül könnyű, így nagyon egyszerű vele dolgozni, még akkor is, ha épp nincsen segítségünk. Ugyancsak kiváló alternatíva az acél. Az elérhető módozatok közül ez a leginkább időtálló, ám a folyamatot megnehezíti, hogy alakításához és méretre vágásához speciális eszközökre van szükség. A zsaluanyag kiválasztásánál ezeket a tényezőket is mindig alaposan meg kell vizsgálni.