Milyen karbantartásokat kell elvégezni egy öngyújtó esetében?

Még a leghétköznapibb tárgyak esetében is helytálló az a megállapítás, hogy minél nagyobb hangsúlyt fektetünk a megfelelő karbantartásra, annál tovább számíthatunk az eszközök hibamentes működésére. Így eljárva rengeteg kellemetlenségtől, kiadástól és időveszteségtől megkímélhetjük magunkat, ezért ajánlatos erre kiemelten odafigyelnünk.

Nincs ez másképp egy öngyújtó vonatkozásában sem. Természetesen dönthetünk úgy, hogy kizárólag eldobható, műanyag darabokat vásárolunk, ám ez több szempontból sem a legszerencsésebb. Egyfelől fennáll a kockázata annak, miszerint a lehető legrosszabbkor megy tönkre az adott darab, ráadásul mivel ezek élettartama meglehetősen alacsony, az évek során tucatnyit elhasználhatunk, amivel nagyon megterheljük a környezetünket. Ehelyett jóval bölcsebb választást jelent egy minőségi öngyújtó, ami akár hosszú évekig, sőt évtizedekig is hibamentesen üzemelhet. Ahhoz, hogy ezt az eredményt elérjük, elengedhetetlen a szükséges karbantartások elvégzése, legyen szó bármilyen típusról is.

Ezért aztán még vásárlás előtt tanácsos alaposan utánanéznünk, milyen műveleteket kell megtennünk egy gázos, illetve benzines öngyújtó esetében. Szerencsére a mai, modern szerkezetek roppant strapabírók, így aztán nincs szükség különösebb beavatkozásokra. A gázzal tölthető modellek kapcsán még egyszerűbb a dolgunk, hiszen csak a gyújtószerkezet tisztántartására kell odafigyelnünk, illetve a rendszeres utántöltésre. Egy benzines öngyújtó némileg nagyobb törődést igényel, ám cserébe masszívabb és időtállóbb is. Évente legalább kétszer ellenőrizzük a kanóc, illetve a szivacs állapotát és ekkor cseréljük ki a tűzkövet is. Vizsgáljuk meg, nincs-e jele korróziónak, hiszen kezdeti állapotában a rozsdásodás még visszafordítható. Ennyi időráfordítással az öngyújtó sokáig hű társunk lehet, ezért ne hanyagoljuk el ezt a kérdést.